bookblog.ro

Antieroul indiscret

Titlu: Eroul discret
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2024
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-973-50-4263-9

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa poartă binecuvântarea mixtă a unei citații Nobel din 2010 care îl laudă „pentru cartografierea structurilor de putere și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”. De fapt, al 16-lea roman al lui Vargas Llosa este la fel de simplu și la fel de captivant ca și eroul său, Felicito Yanaque, un bărbat care se trezește într-o dimineață și se descoperă ținta șantajului. Găsește pe ușă un bilet semnat cu imaginea unui paianjen prin care i se cere o taxă de protecție dacă vrea să-și poate continua afacerea de transport pe care o deține. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

(Filit Iași) În dialog cu Laura Frunză: “Dacă vreți să scrieți, scrieți!”

Laura Frunză este scriitoare, traducătoare, mamă, soție și omul din spatele Blogului “Laura Frunză”. Am cunoscut-o acum câțiva ani, dar senzația e că ne știm de un car de vreme. Jovială, călduroasă, deschisă, meticuloasă - iată doar câteva dintre apelativele care i se potrivesc mănușă. 

La Filit Iași 2024 am stat de vorbă ca două prietene care cred în puterea cărților și în valorile pe care le putem obține prin lectură. Am să îmi tot amintesc cu drag de promenada noastră și de discuția sinceră despre provocările carierei sale, dragostea pentru cărți care o însoțește de când se știe, dar și despre cum îmbină scrisul cu tradusul. 

Sper să vă inspire și să vă regășiți în cuvintele ei simple, dar profunde: „Dacă vreți să scrieți, scrieți!” - un mesaj pentru toți cei care cred în puterea transformatoare a cuvântului.

[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

O scurtă, dar cuprinzătoare, istorie a devenirii

Titlu: Ce-a urmat după Eden. O scurtă istorie a lumii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2024
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 978-630-319-778-4

Ce-a urmat după Eden. O scurtă istorie a lumii de John Charles Chasteen nu este neapărat o încercare ambițioasă de a sintetizarea marea-poveste-a-umanității într-un volum accesibil și captivant. Ceea ce diferențiază volumul lui John Charles Chasteen de alte cărți de istorie generală este modul în are autorul își structurează narațiunea. Cartea este împărțită în capitole care explorează momentele definitorii ale umanității, într-o manieră care amestecă evenimentele cronologice cu reflecții filozofice și sociologice. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Expoziție dedicată lui Frank Kafka, performance și lecturi exploratorii din corespondeța intimă

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 19.00, la Amzei Creative Corner (strada Amzei 13), va avea loc vernisajul expoziției CASTELUL, un eveniment special de artă vizuală, dedicat lui Franz Kafka.

Este vorba despre un proiect inițiat de Goethe-Institut București, care prezintă lucrări ale studenților reuniți în Atelier 9, coordonat de prof. Anca Boeriu, de la  Universitatea Națională de Arte București (UNARTE): 21 de tineri artiști vizuali care au imaginat finaluri diferite pentru Castelul, roman-cult al literaturii universale moderne și una dintre cele mai cunoscute cărți ale lui Franz Kafka. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Orfanii și Speranța

Titlu: Orfanii Fuhrerului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 430
ISBN: 978-606-088-388-3

M-am tot gândit de ce îmi plac atât de mult cărțile despre Holocaust și despre oamenii care, indiferent de naționalitate, religie și vârstă au ales să se afle de partea binelui și să salveze alți oameni, uneori cu prețul propriilor vieți. Este ceva fascinant de frumos în ideea că în cele mai negre circumstanțe, în situațiile fără speranță, există aproape mereu o fărâmă de bine, care ne dă puterea să continuăm, să ne păstrăm o umanitate adesea greu încercată. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

(Filit Iași 2024) Mihaela Buruiană: “Munca de traducător o faci din dragoste pentru cărți, o faci din dragoste pentru cuvinte, o faci pentru că, dacă nu faci asta, atunci simți că ceva îți lipsește.”

Pe Mihaela Buruiană am cunoscut-o în imensul spațiu al rețelelor sociale, atunci când i-am descoperit blogul, Palimpsest. Țin minte că prima impresie a fost „Ce frumos scrie despre cărți” și am tot răsfoit pagina, încercând să descopăr omul din culise. 

Acum, la ani distanță, am avut ocazia să discut cu Mihaela la Filit Iași, o ocazie aproape simbolică. Am vorbit cu căldură și multe zâmbete despre munca ei de traducătoare, despre cărți și despre provocările meseriei sale de om din spatele cărților. 

Mihaela are la activ zeci de traduceri și un volum de debut, intitulat „Pe cine iubești mai mult”, apărut în colecția N`autor la editura Nemira (colecție coordonată de Eli Bădică).

 

Cred că nu era o ocazie mai bună decât să vorbim aici, la Filit Iași, mai ales că ne urmărim reciproc pe rețele sociale. Vreau să încep prin a te întreba cum se împletesc inspirația și disciplina în scrisul tău și traducerile tale? Pentru că am citit volumul tău de debut și am văzut o mână foarte fermă acolo, o așezare foarte calmă a textului și foarte hotărâtă. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro